ADHD en autorijden

Adhd en autorijden is mogelijk

Rijles met ADHD is bij autorijschool Dutch Driving geen probleem! Voor sommige mensen is het heel normaal dat ze rijlessen kunnen volgen en daarmee uiteindelijk het rijbewijs kunnen halen, maar voor sommigen met een bepaalde concentratiestoornis kan het juist een hele opgave zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld autisme, ADD of ADHD. Dit zijn complexe stoornissen die vroeger nog geen naam hadden en niet begrepen werden. Inmiddels weten we veel meer over de stoornissen en de gevolgen ervan, waarbij duidelijk is geworden dat iemand met ADHD op verschillende gebieden last heeft met autorijles.

Kenmerken van ADHD op de weg

ADHD zorgt voor een bepaalde mate van onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit. Mensen met ADHD leven vaak in het hier en nu en vinden het lastig om de consequenties van hun handelingen in te zien. Er ontstaan vaak concentratieproblemen die op de weg gevaarlijk kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat rijles voor ADHD gegeven wordt door een instructeur die gespecialiseerd is in dit soort situaties. De getrainde instructeurs begrijpen de situatie en weten hoe ze de lessen het beste over kunnen brengen. Daarnaast kunnen zij, aan het einde van de lesperiode, uitstekend inschatten of de leerling klaar is om zelf de weg op te gaan. Wat vooraf belangrijk is om te weten! Als je als kind ADHD of ADD de diagnose hebt gekregen, maar voor je 16e verjaardag de behandeling is gestaakt, is het antwoord op je gezondheidsverklaring “NEE”. Dan hoef je ook geen keuring en rijtest te doen.

Wat komt er allemaal bij kijken

Wees eerlijk tegen je instructeur. Zij kunnen je dan beter begeleiden met je rijopleiding. Het is ook verstandig om vroegtijdig je gezondheidsverklaring in te dienen. Dit vergt namelijk bij het CBR nogal wat tijd met de afhandeling hiervan. Na de goedkeuring door een onafhankelijke medisch specialist, volgt altijd een rijtest. Het is belangrijk om deze rijtest pas te doen na ±20 lesuren.

Hoe ziet zo’n rijtest eruit

Wanneer de rijtest wordt afgenomen, wordt op de volgende aandachts-punten gelet: Aandacht blijven houden: het toetsen of je geconcentreerd blijft tijdens de hele rit. Gerichte aandacht: er wordt getoetst of je belangrijke en minder belangrijke zaken goed uit elkaar kan houden. Aandacht verdelen: het toetsen of je je aandacht goed kan verdelen tussen de bediening en de besturing van het voertuig en het verkeer om je heen. Ook in ingewikkelde verkeerssituaties. Besluitvorming: het toetsen of je weloverwogen je beslissingen neemt. En of je daarmee het andere verkeer niet hindert of je zelf in gevaar brengt.

Tempo en ADHD

Heb je ADHD of een andere vorm van een concentratie- en/of communicatiestoornis? Wil je graag je rijbewijs halen? Neem eens contact op met autorijschool Dutch Driving, want rijles met ADHD bij ons is zeker mogelijk. De deskundige instructeurs zijn vriendelijk, geduldig en hebben de expertise in huis om iedereen te begeleiden op weg naar het rijbewijs. Bovendien heb je aan Dutch Driving een rijschool waar je op kunt bouwen, met medewerkers die je van begin tot eind bijstaan. We gaan graag met je in gesprek over je situatie en bepalen samen wat voor jou de beste oplossing is. Lees hier hoe het CBR bepaalt of je geschikt bent om te rijden: CBR en veilig rijden.

opfriscursus boeken?

Plan vandaag nog een afspraak in!
ADHD en autisme autorijden

onze service

adhd en autisme begeleiding

alle kennis en kenmerken van adhd en autisme in huis

professionele begeleiding

geen extra kosten

Pin It on Pinterest